8 tips om veilig thuis te werken!
31 January 2023

Tegenwoordig is thuiswerken erg populair. In de afgelopen maanden hebben wij de adoptie van digitale hulpmiddelen snel zien stijgen. Iedereen zag al snel de voordelen van de digitale hulpmiddelen in plaats van de bezwaren. Echter brengt dit ook veel veiligheidsrisico's met zich mee. In deze blog geven wij 8 tips om veilig thuis te werken. 

 1. Let extra op phishingmails
  Phishing is het meest succesvolle middel voor hackers om binnen te dringen in organisaties. De mails worden steeds realistischer, specifieker en moeilijker te herkennen. Doordat er tijdens het thuiswerken minder contact met collega’s is, worden mails minder snel opgemerkt.


 2. Wees alert op nepnieuws
  Juist in deze tijd is er sprake van een toename van websites die nepnieuws publiceren. Bijvoorbeeld een site die een lijst met een onjuist aantal COVID-19 besmettingen toont. Dergelijke sites kunnen in staat zijn om kwaadaardige software en virussen op uw computer te installeren.


 3. Gebruik twee-staps-verificatie
  Dit is een dubbele beveiliging. Naast het opgeven van een gebruikersnaam en wachtwoord moet u een extra code opgegeven die via een app of SMS wordt verzonden. Hackers hebben dan aan uw gebruikersnaam en wachtwoord niet meer genoeg om op uw account in te loggen.


 4. Installeer updates
  Thuis hebben we steeds meer apparaten die verbonden zijn met het internet. Deze apparaten zijn vaak kwetsbaar. Hackers kunnen hierdoor toegang krijgen tot privé- of zakelijke gegevens. Zorg er daarom voor dat beschikbare updates regelmatig worden geïnstalleerd.


 5. Beveilig uw (WiFi-)netwerk
  Er zijn twee belangrijke zaken om uw netwerk thuis beter te beveiligen: zorg er altijd voor dat uw WiFi netwerk beveiligd is met een wachtwoord en dat uw router/modem altijd is voorzien van een aangepast wachtwoord.


 6. Houd uw werkomgeving privé
  Zorg ervoor dat niemand toegang heeft tot uw werkcomputer. Ook familie en kinderen niet. Zij kunnen onbedoeld kwaadaardige software downloaden of bestanden openen die ze niet mogen zien. Let er op dat gesprekken privé blijven en vermijd het afdrukken van gevoelige informatie.


 7. Een versleutelde verbinding
  Zorg ervoor dat als u vanaf afstand toegang heeft tot bedrijfssystemen, u altijd gebruikmaakt van versleutelde verbindingen. Dit kan o.a. door het gebruik van VPN-oplossingen. Vraag uw ICT-beheerder of dit voor u is geregeld.


 8. Check www.veiliginternetten.nl
  Op de website www.veiliginternetten.nl staan veel tips, tricks en praktische handleiding om veiliger te kunnen internetten. Met regelmaat worden er nieuwe onderwerpen behandeld en handreikingen gegeven hoe u veiliger gebruik kunt maken van het internet.

De nieuwsbrief ontvangen?

Meld u dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het ICT-nieuws!