Ontdek, leer en innoveer

Alles over Business Intelligence

Alles over BI

Bedrijven moeten tegenwoordig een duidelijk overzicht hebben van al hun gegevens om hun concurrentiepositie te behouden.  Snel en duidelijk inzicht krijgen in de prestaties van de organisatie is hierbij essentieel. Daarbij kunnen Business Intelligence (BI) tools ter ondersteuning dienen. Bijna 50% van de bedrijven maakt al gebruik van deze tools en deskundigen voorspellen verdere groei in de komende jaren. Voor hen die nog geen gebruik maken van deze tools of nog meer informatie willen over BI, kan de volledige gids die we hebben samengesteld helpen bij het begrijpen van wat BI is en hoe het werkt. 

In dit blog behandelen we de volgende onderwerpen: 

Wat is BI? 

Business Intelligence is een combinatie van diverse methoden zoals business analytics, datamining, datavisualisatie en datatools waarmee organisaties ondersteunt kunnen worden in de transitie naar een datagedreven organisatie. Dit wordt mogelijk gemaakt door moderne BI-systemen die organisaties voorzien van uitgebreide informatie over hun gegevens en hen in staat stellen om veranderingen door te voeren, inefficiënties op te lossen, en snel aan te passen aan veranderende marktomgevingen. Moderne BI-oplossingen hebben de flexibele selfservice analyse, vertrouwde platforms met data en geven de gebruikers snelle inzichten. 

Dit artikel dient om BI te introduceren en is slechts het topje van de ijsberg. 

 

Hoe werkt BI? 

Bedrijven en organisaties hebben specifieke vragen en doelen die ze willen bereiken. Om deze te beantwoorden en prestaties bij te houden, verzamelen ze gegevens, analyseren deze en bepalen vervolgens welke acties ze moeten ondernemen om hun doelen te bereiken. 

Juiste technische ondersteuning komt in beeld wanneer gegevens worden verzameld uit bedrijfssystemen. Deze gegevens worden vervolgens verwerkt en opgeslagen in datawarehouses, de Cloud, applicaties en bestanden. Na opslag kunnen gebruikers toegang krijgen tot de gegevens en kan het analytische proces worden gestart om zakelijke vragen te beantwoorden. 

BI-platforms bieden ook geavanceerde datavisualisatie tools die gegevens omzetten in grafieken of diagrammen en deze presenteren aan belanghebbenden of besluitvormers. 

Business Intelligence is een overkoepelende term die de processen en methoden omvat voor het verzamelen, opslaan en analyseren van gegevens uit bedrijfsactiviteiten om prestaties te optimaliseren. Al deze elementen komen samen om een uitgebreid beeld van een bedrijf te creëren om mensen te helpen betere, actiegerichte beslissingen te nemen. Er is in de loop der jaren veel veranderd in de bedrijfsinformatie, waarbij meer processen en activiteiten zijn opgenomen om de prestaties te verbeteren.

Deze processen omvatten onder andere: 

  • Datamining: het gebruik van databases, statistieken en machine learning (ML) om trends te ontdekken in grote datasets 
  • Rapportage: het delen van gegevensanalyse met belanghebbenden, zodat zij conclusies kunnen trekken en beslissingen kunnen nemen 
  • Prestatie-indicatoren en benchmarking: het vergelijken van huidige prestatiegegevens met historische data om de prestaties te volgen ten opzichte van doelen, meestal met behulp van aangepaste dashboards 
  • Beschrijvende analyses: het gebruik van voorlopige gegevensanalyse om te achterhalen wat er is gebeurd 
  • Vragen stellen: het stellen van data specifieke vragen, waarbij BI de antwoorden uit de gegevenssets haalt 
  • Statistische analyse: het nemen van de resultaten van beschrijvende analyses en verder verkennen van de gegevens met statistieken, zoals hoe deze trend is ontstaan en waarom 
  • Data visualisatie: het omzetten van gegevensanalyse in visuele representaties, zoals grafieken, grafieken en histogrammen, om gegevens makkelijker te consumeren 
  • Visuele analyse: het verkennen van gegevens door middel van visuele storytelling om inzichten direct te communiceren en bij te blijven in de flow van analyse 
  • Data preparation: het compileren van meerdere gegevensbronnen, het identificeren van dimensies en metingen, en de voorbereiding van gegevens voor data-analyse. 

 

Het verschil tussen traditionele BI en moderne BI  

In het verleden waren Business Intelligence-tools gebaseerd op een traditioneel Business Intelligence-model. Dit was een top-down benadering waarbij Business Intelligence werd aangestuurd door de IT-organisatie en de meeste, zo niet alle, analytische vragen werden beantwoord via statische rapporten. Dit betekende dat als iemand een follow-upvraag had over het rapport dat ze hadden ontvangen, ze het proces opnieuw moesten starten. Dit leidde tot trage, frustrerende rapportagecycli en mensen konden geen gebruik maken van actuele gegevens om beslissingen te nemen. 

Traditionele Business Intelligence is nog steeds een gangbare aanpak voor reguliere rapportage en het beantwoorden van statische vragen. Maar moderne Business Intelligence is interactief en benaderbaar. Hoewel IT-afdelingen nog steeds een belangrijk onderdeel zijn van het beheren van toegang tot gegevens, kunnen meerdere niveaus van gebruikers dashboards aanpassen en op korte termijn rapporten maken. Met de juiste software hebben gebruikers de kracht om gegevens te visualiseren en hun eigen vragen te beantwoorden. 

 

Voordelen van BI 

BI is meer dan alleen software - het is een manier om een holistisch beeld te houden van al uw relevante bedrijfsgegevens in real-time. Het implementeren van BI biedt tal van voordelen, van betere analyses tot een verhoging van het concurrentievoordeel.

Enkele van de belangrijkste voordelen van Business Intelligence zijn: 

  • Duidelijkheid in gegevens 
  • Verhoogde efficiëntie 
  • Betere klantervaring 
  • Verbeterde werknemerstevredenheid 

 

Praktijkvoorbeeld van Business Intelligence: Inzicht in data was voor Tree-o-logic hard nodig 

Als onafhankelijk boom technisch onderzoeks- en adviesbureau adviseert Tree-O-Logic diverse overheidsinstanties en bedrijven over boombeheer en -onderhoud. Bij dat werk speelt ICT en data-analyse een belangrijke rol, zeker ook omdat vele diensten gericht zijn op de (middel)lange termijn. Een handige tool om data te analyseren en calculaties te maken voor toekomstig onderhoud op basis van inventarisaties en onderzoek ontbrak echter nog. 

Er is met behulp van Power BI, de Business Intelligence app van Microsoft, een dashboard gebouwd. Het voordeel van Power BI is dat data uit verschillende bronnen samengevoegd kunnen worden. Hierdoor kunnen er eenvoudiger conclusies worden getrokken uit verschillende invalshoeken. 

>> Lees het hele referentieverhaal 

 

Hoe creëer je een BI strategie 

Het opstellen van een gedegen BI-strategie is essentieel voor het bereiken van succes. Hierbij is het belangrijk om te bepalen hoe gegevens worden gebruikt, welke rollen er nodig zijn en om verantwoordelijkheden te definiëren in de initiële fasen. Hoewel het misschien eenvoudig klinkt op hoog niveau, is het starten met de bedrijfsdoelen de sleutel tot succes. 

Wij van Aspect ICT hebben een stappenplan ontwikkeld om aan de slag te gaan met BI. Binnen uw organisatie ‘zweeft’ ontzettend veel data dat beter benut kan worden. Wij kunnen u op diverse vlakken verder helpen om het optimale uit deze data te halen. Met een datastrategie als uitgangspunt zorgen we er samen met u voor dat uw onderliggende data gestructureerd en kwalitatief is, zodat data op de lange termijn écht onderdeel wordt van uw bedrijfsvoering 

In dit stappenplan vertellen we hoe u aan de slag kunt gaan met Business Intelligence. 


 

Categorieën van BI analyses 

Er zijn drie belangrijke soorten BI-analyse, die vele verschillende behoeften en toepassingen bestrijken. Dit zijn predictieve analyse, beschrijvende analyse en voorschrijvende analyse. 

Predictieve analyse neemt historische en real-time data en modelleert toekomstige resultaten voor planningsdoeleinden. Beschrijvende analyse is het proces van het identificeren van trends en relaties in gegevens met behulp van historische en actuele gegevens. En voorschrijvende analyse neemt alle relevante gegevens om de vraag te beantwoorden: "wat moet mijn bedrijf doen?" 

 

BI platformen

Veel selfservice Business Intelligence tools en platforms stroomlijnen het analyseproces. Dit maakt het gemakkelijker voor mensen om hun gegevens te zien en te begrijpen zonder de technische knowhow om zelf in de gegevens te graven. Er zijn veel BI-platforms beschikbaar voor ad hoc rapportage, gegevensvisualisatie en het maken van aangepaste dashboards voor meerdere niveaus van gebruikers. We hebben onze aanbevelingen voor het evalueren van moderne BI-platforms uiteengezet, zodat u het juiste platform voor uw organisatie kunt kiezen. Een van de meest voorkomende manieren om Business Intelligence te presenteren is via gegevensvisualisatie.

Hoe kies je een BI platform 

De sleutel tot een succesvolle implementatie van BI is het kiezen van het juiste platform voor de klus. Bij het kiezen van uw tool is het het beste om in gedachten te houden welke essentiële functies het meest nuttig zullen zijn voor uw bedrijf.

Enkele belangrijke functies van BI-tools zijn onder meer: 

  • Intuïtief in gebruik 
  • Verscheidenheid aan dashboard- en visualisatie-opties 
  • Slimme inzichten 
  • Waarschuwingen voor goede en slechte statistieken 
  • Ingebouwde kunstmatige intelligentie (AI) 
  • Implementatieflexibiliteit
  • Integratie met andere platforms en applicaties
  • Gegevensconnectiviteit
  • Insluiten in zakelijke toepassingen 

BI Dashboards 

Een van de meest nuttige tools in BI zijn dashboards, waarmee complexe gegevens kunnen worden geaggregeerd en allemaal op één plek kunnen worden bekeken. Deze dashboards kunnen verschillende doeleinden hebben, zoals voor complexe analyses of stakeholder buy-in. De uitdaging is het bouwen van het beste dashboard voor uw behoeften.  

De belangrijkste kenmerken van een BI-dashboard zijn: 

  • Interactiviteit 
  • Realtime gegevens 
  • Aanpasbaar interface 
  • Standaardsjablonen 
  • Deelmogelijkheid 

 

De toekomstige rol van Business Intelligence 

Business Intelligence evolueert continu om gelijke tred te houden met de behoeften van de bedrijven en technologieën, dus elk jaar identificeren we de huidige trends om gebruikers op de hoogte te houden van innovaties. Realiseer dat kunstmatige intelligentie en machine learning zullen blijven groeien en dat bedrijven de inzichten van AI in een bredere BI-strategie kunnen integreren. Naarmate bedrijven streven naar meer datagestuurde besluitvorming, zullen inspanningen om gegevens te delen en samen te werken toenemen. Gegevensvisualisatie zal nog essentiëler zijn om samen te werken over teams en afdelingen heen. Dit artikel is slechts een introductie tot de wereld van Business Intelligence. BI biedt mogelijkheden voor bijna real-time verkooptracking, waardoor gebruikers inzichten kunnen ontdekken in het klantgedrag, winstprognoses en meer. Diverse industrieën zoals retail, verzekeringen en olie hebben BI overgenomen, en er sluiten zich elk jaar meer bedrijven aan. BI-platforms passen zich aan nieuwe technologieën en innovaties van gebruikers aan.