Ontdek, leer en innoveer

Back-up volgens het 3-2-1 principe

Cybersecurity

 

Steeds vaker zien we dat ook backups worden versleuteld of vernield waardoor hier niet op teruggevallen kan worden. Naast het regelmatig controleren van de backup en het uitvoeren van hersteltesten is het aan te bevelen om gebruik te maken van de gouden 3-2-1 backupregel.

 

1. Minimaal 3 kopieen voor belangrijke data

Zorg er voor dat er minimaal drie kopieën van belangrijke data worden gemaakt. Hierbij kan worden gedacht aan de live-data en twee verschillende backups die gemaakt worden van de betreffende data.

 

2. Minimaal 2 verschillende opslagmediums

Het wordt steeds belangrijker dat naast de zogenaamde "online" backups er ook minimaal één backup "offline" wordt bewaard. Dit is een backup die na het maken niet meer beschikbaar is via uw netwerk en hierdoor ook niet aangepast kan worden door hackers. Een voorbeeld hiervan zijn de traditionele tape-backups die na het maken van de backup automatisch worden uitgeworpen. Ook kunnen hier externe harde schijven voor worden gebruikt.

 

3. Minimaal 1 back-up buiten de deur

Een backup die gemaakt wordt op dezelfde locatie als waar ook het systeem staat, is vanuit veel opzichten geen verstandige keus. Zorg er daarom ook voor dat er altijd een backup wordt opgeslagen "buiten de deur". Hierbij kan o.a. gedacht worden aan backups die in de "cloud" worden opgeslagen. 
 
Naast bovenstaande zaken is het natuurlijk van groot belang om het backupproces actief te monitoren en met regelmaat backups te testen!