Ontdek, leer en innoveer

Business Intelligence inzetten voor organisatorisch succes

Aspect ICT Consultant

Organisaties streven naar organisatorisch succes, daarom wordt het steeds ondenkbaarder om data niet te benutten. Business Intelligence (BI) is de katalysator voor deze successen. Maar wat biedt BI nu precies aan een organisatie? In deze blog neemt Jorrit van Wijngaarden, Business Intelligence Consultant, u mee in het concept van BI en het belang om het te gebruiken. Daarbij bespreekt hij de verschillende voordelen en werpt hij een blik op de toekomst.

Wat is BI?

BI is het proces waarbij organisaties data verzamelen, analyseren en omzetten in inzichtelijke informatie die strategische en tactische zakelijke beslissingen ondersteunt. Dit betreft een reeks van activiteiten, waaronder data mining, online analytische verwerking, querying en reporting. De kracht van BI is de mogelijkheid om grote hoeveelheden ongestructureerde data te ontvangen en deze te transformeren in iets wat niet alleen meetbaar is, maar ook actiegericht.

 

Waarom is BI belangrijk?

Organisaties zijn flink aan het digitaliseren en hierdoor neemt het datavolume toe bij organisaties. BI dient hierbij als een overzichtelijke tool die organisaties in staat stelt deze grote hoeveelheid data optimaal te benutten. Het vermindert het nemen van beslissingen op intuïtie door het aanreiken van precieze, up-to-date informatie voor weloverwogen besluitvorming. Daarbij optimaliseert het bedrijfsprocessen voor verhoogde efficiëntie, biedt het een voorsprong in de markt door snel inzicht te krijgen in opkomende trends en vermindert het handmatige rapportages en analyses. Zo transformeert BI complexe datastromen in strategische inzichten die organisaties sterker maken.

Wat levert BI op?

BI levert aantoonbare voordelen op, zoals de besluitvorming van organisaties op basis van actuele data. Door de operationele beperkingen bloot te leggen, stelt dat organisaties in staat om aanzienlijke kostenbesparingen te realiseren. Ook definieert het een weg voor omzetgroei door het signaleren van winstgevende marktkansen en trends. Het verbetert de klanttevredenheid door een dieper inzicht te geven in klantgedrag en voorkeuren, wat leidt tot beter afgestemde producten en diensten.

 

Waar gaat BI naar toe in de toekomst?

Kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) gaan in de toekomst een cruciale rol spelen binnen BI. BI-systemen worden verrijkt met geavanceerde, zelflerende analytische vermogens die niet alleen bestaande patronen herkennen maar ook toekomstige trends kunnen voorspellen. Automatisering staat op het punt om de snelheid en efficiëntie van data-analyse verder op te voeren, waarmee organisaties eenvoudig en snel inzichten kunnen genereren. Het stelt gebruikers in staat om zonder uitgebreide technische kennis zelf data te onderzoeken en interpreteren. Dit alles komt samen door de integratie van BI met de alledaagse bedrijfsvoering, wat medewerkers in staat stelt om beslissingen te nemen op basis van actuele data, direct binnen de flow van hun dagelijkse werkzaamheden.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van Business Intelligence voor uw organisatie? Neem dan contact met mij op zodat ik u kan voorzien van een goed advies.