Ontdek, leer en innoveer

De werkdag van een Product Owner

Product Owner

 

In deze blog geeft Remco Westerlaken een kijkje in zijn werkdag als Product Owner van de BORIS app. Remco vertelt: Mijn taken als Product Owner zijn behoorlijk verschillend, maar juist dat is wat mijn werk zo leuk maakt. Daarom geef ik graag een kijkje in deze werkzaamheden. Standaard voer ik mijn werkzaamheden als Product Owner van BORIS voornamelijk op woensdag t/m vrijdag uit.

Woensdag

Op de woensdag beginnen we altijd met het koffierondje met het team ontwikkelaars. Er wordt door iemand van het team een demo gegeven van de werkzaamheden waar hij of zij de afgelopen tijd aan gewerkt heeft en zo krijgen we gezamenlijk een inkijk in waar iemand mee bezig is geweest.

Na het koffierondje neem ik de mailtjes even door voordat we in marketingoverleg gaan. Hier sluit naast mij de marketing adviseur (Damian) en de Business Developer (Marius) aan. Tijdens dit overleg brainstormen we over creatieve BORIS uitingen. Daarnaast evalueren we de uitingen van de afgelopen weken en geven we invulling aan de lange termijn contentkalender. 

In de middag heb ik project overleg met een aantal relaties. Vanuit de relaties sluiten er vaak mensen aan die vanuit de gebruiker veel met BORIS werken en intern de vragen opvangen. In dit overleg wordt er vanuit mij een update gegeven over de ontwikkelde punten. Ook wordt de uitkomst van de testen die gedaan zijn op de onlangs gebouwde ontwikkelingen doorgenomen. De betreffende gebruikers hebben toegang tot een ‘test’ omgeving waar nieuwe modules getest kunnen worden voordat ze gereleaset zijn. We sluiten af met het doorspreken van nieuwe wensen en beoordelen gezamenlijk of deze voorgelegd moeten worden aan de stuurgroep leden. 

Na het externe overleg vindt het intern overleg met de BORIS ontwikkelaars plaats waarin de stand van zaken gesproken wordt als ook de openstaande punten op de huidige sprint. Tijdens dit overleg worden bepaalde punten uitgediept en besproken wat exact de wens is zodat de uitkomst is wat er verwacht wordt. Ook wordt besproken of de gewenste punten opgeleverd worden (uiterlijk op donderdag 12.00 uur) zodat ze meegenomen kunnen worden in de release.

Donderdag

Op donderdag staat een stuurgroep overleg gepland. In dit overleg zitten de directieleden van de investeerders van BORIS bij elkaar om te evalueren en de lange termijn punten te bepalen. Tijdens dit overleg worden ook de marketingplannen doorgenomen. 

Op donderdag wordt ook de sprint van die periode afgesloten (om 12 uur). In deze sprint is onder andere de nieuwe module, Taken en Processen, ontwikkeld. De module is positief getest en daarmee is besloten om de module te releasen. De relaties worden hierover via een twee wekelijkse update geïnformeerd en kunnen aan de hand daarvan bepalen of ze de module direct in gebruik willen nemen. Na de sprintafsluiting wordt de nieuwe sprint opengezet waardoor ontwikkelaars direct verder kunnen met nieuwe punten.

Vrijdag

Zodra de mail vrijdag ochtend opgestart is zie ik dat er e-mails binnengekomen zijn van relaties die de Taken en Processen module graag willen gebruiken. De mails beantwoord ik direct zodat de gebruikers aan de gang kunnen. Op de achtergrond kijk ik mee of het allemaal lukt qua instellen.

Vandaag staat er ook een bezoek bij een potentiële klant op de agenda. Samen met Marius nemen we de presentatie door en zorgen we dat de demo omgeving ingesteld is. Tijdens het bezoek, waarin uitleg gegeven wordt over het ontstaan, de mogelijkheden en vervolgstappen van BORIS, spreken we af het gesprek spoedig te vervolgen. Zodra ik terug ben op kantoor loop ik direct de kantine in om een boterham te smeren en loop ik door naar de tafeltennisruimte voor een potje tafeltennis. In de middag sturen we de gespreksnotulen en de benodigde informatie naar de relatie en bekijken we direct welke connecties er automatisch gelegd kunnen worden met het ERP-systeem dat de relatie gebruikt. De rest van de middag wordt gespendeerd aan het testen van de nieuwste ontwikkelingen.

 

Legenda

  • Roadmap: Het punt aan de horizon waar we naartoe werken.
  • Sprint: Afgebakende tijdsperiode waarin ontwikkelpunten opgepakt worden.
  • Release: Het afleveren van nieuwe software (online zetten van updates).
  • Refinement: Vergadering om de werkzaamheden helder te krijgen. 
  • Retrospective: Met het volledige team de afgelopen tijd evalueren.