Ontdek, leer en innoveer

Eerlijke review van Microsoft Copilot door een Business Developer

Microsoft Copilot Review door een Business Developer Marijn Blokland - Aspect ICT

 

Als Business Development-professional bij Aspect ICT ben ik dagelijks bezig met Data & AI. Een tijdje geleden heb ik Microsoft Copilot voor 365 geïntegreerd in mijn 365-omgeving. Voor de maand april heb ik mijn activiteiten met de AI-assistent van Microsoft bijgehouden om met jullie te delen!

 

Deze geavanceerde AI-tool, ontworpen om productiviteit en samenwerking te bevorderen, heeft mij de afgelopen maand goede ondersteuning geboden bij mijn dagelijkse werkzaamheden. Bovendien is Microsoft Copilot sinds eind april ook beschikbaar in het Nederlands, wat de tool in de praktijk een stuk gebruiksvriendelijker en krachtiger maakt. In deze blog deel ik mijn ervaringen met Microsoft Copilot aan de hand van mijn bevindingen in de afgelopen maand. 

 

 

Microsoft Teams-vergaderingen: tijdbesparend en efficiënt

Naar mijn mening is Microsoft Copilot op dit moment het krachtigst tijdens een Teams-vergadering. Tijdens een vergadering wordt op de achtergrond een transcriptie bijgehouden waar Microsoft Copilot vragen over kan beantwoorden, een samenvatting van kan maken en de mogelijkheid biedt om op terug te blikken. Een transcriptie van een vergadering van een uur of anderhalf uur kan ontzettend lang zijn. Microsoft Copilot scant de transcriptie binnen enkele seconden en weet precies wat er gebeurd is, zodat die, indien nodig, output kan leveren die voor jou van toegevoegde waarde is. 

Zelf heb ik regelmatig Teams-vergaderingen waarin ik deze functionaliteiten gebruik. Om een voorbeeld te geven: een aantal weken geleden had ik een meeting met een relatie die gericht was op een brainstormsessie rondom het Microsoft Power Platform. Een aantal weken later bezocht ik deze relatie opnieuw om het vervolg te bespreken, en we konden heel gemakkelijk terugblikken naar de meeting dankzij Microsoft Copilot. Tijdbesparend en direct vervolg kunnen geven door de kracht van AI. 

 

 

Snel zoeken binnen honderden pagina’s in Microsoft Word

Het zoeken naar specificaties van bepaalde producten in honderden pagina’s inhoud wordt eenvoudig door Microsoft Copilot in te zetten bij het doorspitten van lange documenten. Dagelijks bespaar ik hierdoor veel tijd, omdat de AI-tool gericht op zoek gaat naar jouw behoefte. Daarnaast kan Microsoft Copilot mij ook voorzien van samenvattingen van lange contracten of voorstellen, waardoor ik veel leeswerk en tijd bespaar. 

Naast het feit dat Microsoft Copilot in Word snel kan zoeken en samenvatten, is het ook bijzonder handig voor het opzetten van de basis van een voorstel of een blog zoals deze. Microsoft Copilot functioneert in dit geval echt als inspiratiebron, maar niet om alles een-op-een over te nemen. Een stukje persoonlijke touch vind ik erg belangrijk. Voor je het weet, praten we enkel nog tegen en met robots. 

 

Presentatiebasis binnen enkele seconden in Microsoft PowerPoint

Persoonlijk zet ik Microsoft PowerPoint veel in om workshops te geven of om voorstellen voor samenwerkingen visueel weer te geven. Microsoft Copilot biedt hierin een goede ondersteunende rol door op basis van tekstuele input of een document een presentatiebasis te genereren. Deze basis gebruik ik om verder te bouwen, zodat de presentatie naar mijn eigen smaak eruit komt te zien. 

Regelmatig zet ik Microsoft Word in om een voorstel voor een samenwerking uit te schrijven, maar soms voel ik me beter bij een presentatie. Dan kan ik simpelweg het Word-bestand gebruiken als basis voor de presentatie. Microsoft Copilot analyseert in dit geval het document en ontwikkelt op basis van de inhoud een PowerPoint-presentatie. Dit geeft mij in enkele seconden een visuele weergave van het voorstel, wat naar mijn mening een stuk meer spreekt. 

 

De aanwezige assistent in de 365-chat binnen het Microsoft Teams-platform

Tot slot heeft de 365-chat binnen het Microsoft Teams-platform mij ondersteund bij tal van taken die ik voorheen met ChatGPT uitvoerde. Of ik nou op zoek was naar recent contact met een collega over een bepaald onderwerp of simpelweg een spellingscheck liet uitvoeren, binnen de 365-chat kon ik dit allemaal gemakkelijk uitvoeren. Hierin is het belangrijk dat je jezelf aanzet tot het gebruiken van de functionaliteiten, zodat je er echt mee leert werken. Zodra je dat eenmaal onder de knie hebt en je het dagelijks gebruikt, gaat het je tijdswinst en hogere kwaliteit werk opleveren. 

 

Conclusie

Vergeleken met de voorgaande maanden dat ik Microsoft Copilot inzette, was dit wel een maand waarin ik de AI-tool van Microsoft steeds meer mijn manier van werken heb laten veranderen. Ik denk nu steeds meer in termen van oplossingen waarvoor ik de tool gebruik, zodat het mij tijd bespaart en ondersteunt bij het verhogen van mijn werk kwaliteit. In april heb ik Microsoft Copilot nauwelijks of niet gebruikt in Excel of Outlook, terwijl de AI-assistent daarin ook waardevolle functionaliteiten biedt. Iets om in de komende maanden mee te nemen. 

Ik verwacht dat nu Microsoft Copilot de Nederlandse taal ondersteunt, deze tool steeds meer in de dagelijkse werkzaamheden wordt geïntegreerd. Niet alleen bij mijzelf, maar ook bij mijn collega's die langzamerhand beginnen te ontdekken wat de AI-tool te bieden heeft. Nu de dagelijkse werkzaamheden steeds meer worden ondersteund door Microsoft Copilot, verwacht ik ook dat Copilot Studio steeds interessanter wordt voor organisaties. Dit zal namelijk de volgende stap zijn om aangepaste Copilots te ontwikkelen die voor de specifieke organisatie van toegevoegde waarde zullen zijn. Dit gebeurt door bedrijfsinformatie of websites te koppelen aan een Copilot, waardoor deze specifiek op dat stukje informatie output zal leveren. Zo kunnen organisaties op maat gemaakte Copilots ontwikkelen, die voor hun processen en werkzaamheden van toegevoegde waarde zijn.