Ontdek, leer en innoveer

NIS2, ook voor uw bedrijf relevant?

NIS2

 

Oktober 2024 is het zo ver. Dan wordt de nieuwe Europese beveiligingsrichtlijn ook van kracht in Nederland. De NIS2 (Network and Information Security). Deze is ontworpen om de weerbaarheid van essentiële diensten binnen EU-lidstaten te verbeteren en om de cybersecurity te vergroten. Momenteel wordt deze nieuwe norm omgezet naar Nederlandse wetgeving. Het is voor u belangrijk om bewust te zijn van de komst van deze nieuwe richtlijn met de daarbij behorende verplichtingen en uitdagingen. Met deze nieuwe richtlijn is cybersecurity niet langer een IT-feestje, maar is het een organisatie brede verantwoordelijkheid. 

 

Zelfevaluatietool beschikbaar gesteld door de overheid

De Rijksoverheid publiceerde d.d.17 okt. 2023 de zogenaamde “Zelfevaluatietool” waarmee u kunt controleren of vanaf volgend jaar de NIS2 voor u een verplichte richtlijn zal worden. U kunt deze tool vinden via de volgende website: https://regelhulpenvoorbedrijven.nl/NIS-2-NL/ 

 

Hoe weerbaar is uw organisatie tegen cyberincidenten?

Los van het feit of de NIS2 straks een verplichting voor u wordt, is het veel belangrijker om uzelf af te vragen hoe weerbaar uw organisatie is tegen cyberincidenten. U kunt vandaag al beginnen met het op orde brengen van de beveiliging van uw organisatie. Wij hebben dankzij de door ons ontwikkelde Aspect Security Scorecard en ons eigen team van specialisten al geruime tijd aandacht voor de informatiebeveiliging, informatiebeveiligingsbeleid en nu ook voor de nieuwe NIS2. Met de Aspect Security Scorecard geven wij bedrijven inzicht in de actuele staat van hun informatiebeveiliging, inclusief de zorgplicht, meldplicht en het toezicht die de basis vormen van de NIS2-richtlijn. Dit is de ideale eerste stap om uw organisatie klaar te maken voor het moment waarop de richtlijn van kracht wordt. 

 

Meer informatie

Voor meer informatie over de Aspect Security Scorecard bezoekt u onze website via https://www.aspect-ict.nl/security-scorecard. Heeft u vragen over de NIS2-wetgeving of wilt u meer informatie over of inzicht in de informatiebeveiliging van uw organisatie? Neem dan contact met ons op!