In de huidige wereld, waarin technologie razendsnel ontwikkelt, speelt artificial intelligence (AI) een belangrijke rol. Tech giganten, opkomende start-ups en academische instituten strijden om de eerste plek binnen de artificial intelligence markt. Maar wie zijn deze partijen en wat maakt ze speciaal? En wellicht nog wel belangrijker, wat kunnen wij met de tools die zij maken tijdens onze dagelijkse werkzaamheden? In dit blog ga ik deze vragen stap voor stap beantwoorden.
Deze groep bevat een aantal bekende namen, zoals Google, Microsoft en OpenAI. Als het gaat om AI, hebben deze bedrijven een enorm budget voor onderzoek en ontwikkeling. Ze zijn in staat om zeer complexe algoritmen te ontwikkelen die zorgen voor de nodige doorbraken en tools die ons tijdens ons dagelijkse werk kunnen ondersteunen.
OpenAI is een organisatie die zich volledig richt op AI en onderzoek. OpenAI heeft met geavanceerde taalmodellen, waaronder GPT-4, een grote stap gezet binnen de wereld van AI. Deze organisatie loopt vrij ver voorop en is daarom een bekende naam in de AI-competitie. Hun modellen hebben een nieuwe standaard gezet voor wat mogelijk is met AI, zowel op het gebied van taalbegrip als in bredere toepassingen. Zo zijn er binnen ChatGPT eigen GPT’s geïntroduceerd die moeten dienen als gepersonaliseerde assistenten. Deze gepersonaliseerde assisten kunnen specifieke behoeften en sectoren bedienen, waardoor ze meer gerichte oplossingen bieden.
Microsoft heeft zich de afgelopen jaren intensief beziggehouden met ontwikkelingen rondom AI. Met een breed scala aan AI tools, inclusief Azure Machine Learning en Microsoft Cognitive Services, werkt het bedrijf aan nauwkeurigere modellen, betere spraakherkenning, en meer persoonlijke ervaringen. Microsoft zet zich ook in voor de bevordering van intelligente automatisering, en om effectief te werken tegen ethische uitdagingen die voorkomen binnen AI. Het bedrijf investeert miljarden dollars in onderzoek en ontwikkeling, samenwerkingen met universiteiten en overheden, en het opzetten van AI-laboratoria over de hele wereld om innovatief en vooruitstrevend te blijven.
Google staat bekend om zijn spraakmakende prestaties in bijvoorbeeld beeld- en spraakherkenning, zelfrijdende auto's en NLP. Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich Google’s DeepMind, een bedrijf dat zich onderscheidt door diepgaande onderzoekscapaciteiten. DeepMind heeft vooruitgang geboekt in verschillende domeinen, waaronder spellen en gezondheidszorg. Deze vooruitgang weerspiegelt de veelzijdigheid van AI. Ook heeft Google met haar tool TensorFlow een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van AI-toepassing wereldwijd. AI speelt een belangrijke rol in Google's zoek- en advertentieactiviteiten, en de ontwikkeling van hun assortiment van hardware producten
IBM Watson biedt AI-oplossingen voor geavanceerde analyses, machine learning, robotica, spraak- en beeldherkenning, en natuurlijke taalverwerking. Het bedrijf investeert ook in open-source AI-programma's, en heeft samengewerkt met bedrijven in de gezondheidszorg en de financiële sector om AI-innovatie te stimuleren. Het voornaamste doel van IBM Watson is het oplossen van complexe problemen door middel van AI, en het bevorderen van de transformatie van bedrijven en industrieën met behulp van deze technologie.
Genoeg over de verschillende tech giganten en hun inspanningen op het gebied van AI. Laten we eens kijken wat al deze inspanningen opleveren in de praktijk. Welke tools kunnen ons ondersteunen met onze dagelijkse werkzaamheden? Dit overzicht heb ik voor het gemak opgedeeld in twee delen: tools die tekstuele ondersteuning bieden en tools die visuele ondersteuning bieden.
ChatGPT is een geavanceerd taalmodel, getraind door OpenAI, dat in staat is om menselijke taal te begrijpen en te produceren. ChatGPT is veruit de populairste AI tool van het moment en heeft een belangrijke rol gespeeld in de opkomst van AI. Het kan worden gebruikt om vragen te beantwoorden, informatie te geven over allerlei onderwerpen, tekst te vertalen, spellingscontroles uit te voeren of om je te voorzien van creatieve ideeën. ChatGPT is erg waardevol als assistent tijdens je dagelijkse werkzaamheden.
Microsoft Copilot is de virtuele assistent die jou zal gaan ondersteunen met al je dagelijkse werkzaamheden in bijvoorbeeld Outlook, Word, PowerPoint, Excel enzovoort. Hierin kan het e-mail reacties en samenvattingen schrijven, presentaties maken, analyses uitvoeren, teksten en samenvattingen schrijven, Teams meetings samenvatten en agenda afspraken inplannen. Copilot wordt langzaamaan uitgerold door Microsoft en wordt stap voor stap toegankelijk voor het grote publiek.
Bing chat is een chatbot die aanwezig is in de browser Microsoft Edge. Bing chat is getraind met behulp van machine learning om conversaties te voeren, vragen te beantwoorden, data te analyseren, afbeeldingen te analyseren en analyses te vergelijken en creëren. Je vindt Bing Chat rechts bovenin je browser, erg toegankelijk dus.
Bard is, net zoals ChatGPT en Bing Chat een AI-tool die zich richt op het creëren van teksten en antwoorden op uiteenlopende vragen. Deze tool biedt de mogelijkheid om de AI te voeden met enkele basisgegevens en deze vervolgens te laten creëren en verbeteren door het geautomatiseerde systeem.
Ook op visueel gebied zijn er verschillende tools die u kunnen helpen tijdens uw dagelijkse werkzaamheden. Deze tools helpen u om eenvoudig afbeeldingen te creëren door simpele instructies te geven. Omschrijf simpelweg wat u wilt weergeven in de afbeelding en de tools zullen aan de slag om de best passende afbeelding voor u te maken. De keuze uit verschillende stijlen, van realistisch tot super futuristisch en alles daartussenin zorgt ervoor dat deze tools in vrijwel alle branches inzetbaar zijn. Enkele voorbeelden van populaire tools om afbeeldingen te creëren zijn MidJourney, Dall·E 3 en Adobe Firefly.
Slides AI is een AI-tool die specifiek ontworpen is om u te helpen bij het maken van betere presentaties. Het systeem kan bijvoorbeeld automatisch beelden of video's selecteren en in de presentatie plaatsen, of lastige concepten op een duidelijke manier weergeven. Zo kunt u de tool inzetten om complete presentaties te maken of om inspiratie op te doen voor de vormgeving van uw presentatie.
Verschillende partijen, verschillende tools en tal van mogelijkheden om deze tools tijdens uw dagelijkse werkzaamheden in te zetten. We kunnen ook concluderen dat AI de aankomende jaren alleen maar populairder en groter zal worden en zeker geen tijdelijke hype is. In de aankomende blogs zal ik u meenemen in de praktische toepassingen van deze verschillende tools en voorbeelden tonen hoe wij hier als ICT-dienstverlener zelf gebruik van maken.
Heeft u behoefte aan een persoonlijk advies dat gericht is op uw organisatie en werkzaamheden? Neem dan gerust contact met mij op een om een Kick-off AI sessie in te plannen waarin wij u uitgebreid meenemen in de wereld van AI.